T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ŞANLIURFA / KARAKÖPRÜ - Karaköprü Hatice Kübra Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi

sınava az kala

YKS’ ye Az Zaman Kala Konu Çalışılır Mı?

 

YKS’ ye sayılı günler kala sadece son tekrarları yapıp, deneme çözüp arkasında da hiçbir şey yapmadan bunların yeterli olduğunu düşünmemeliyiz. Yani ‘Artık konu çalışmaya gerek yok.’ dememeliyiz. En azından zorlandığımız ama bir miktar yapabildiğimiz bir dersten sınava kadar konu çalışması yapabiliriz. Son güne kadar artıracağımız bir netin bile bizim için çok önemli olduğunu unutmamalıyız. İçimizdeki kazanma azmini kaybetmediğimiz sürece hiçbir şey için geç kalmış değiliz.

 

 

...

 

 

Eksik kalan konuları çalışmalıyız.

YKS’ ye ne kadar zaman kalmış olursa olsun yapmamız gereken netlerimizi artırmaya çalışmamızdır. Çok az zaman kaldığı için sınav telaşı içerisinde hangi konuyu çalışacağımıza karar verememiş olabiliriz. Bu dönemde çok sakin ve net kararlar vermeliyiz. Eksik kaldığımız derslerden sınava kadar konu çalışması yapabiliriz. Geçmiş dönemde çıkan sorulara ve gerçek sınavda çıkabilecek soru tahminlerine bakarak ilerleyebiliriz. Hangi konulardan daha fazla soru çıkıyorsa o konu çalışmasına ağırlık verebiliriz. Sınavlara hazırlık sürecinde bu dönemi en verimli şekilde kullanırsak kazanan biz oluruz.

 

 

...

 

 

Son tekrar yapmalıyız.

Üniversite sınavı öncesi son tekrar yaparak konuları pekiştirmeliyiz. Son tekrarları kitaplardan, kamp video derslerinden faydalanarak yapabiliriz. Tekrar yaparken özellikle kendi notlarımızı almalıyız. Son tekrar yapacağımız derslerden birer soru bile çözebilmemiz netlerimizi artırmamıza katkı sağlar. Çıkabilecek soru tahminlerini bilmemiz ve geçmiş sorulara göz atmamız sınava girmeden önce kendimize güvenimizi artırır.

 

 

...

 

 

Kendi notumuzu kendimiz çıkarmalıyız.

Son tekrar yaparken ya da konu çalışırken başka notlardan veya kısa bilgilerden faydalanmanın yanı sıra kendi notlarımızı da çıkarmalıyız. Böylece konuyu zihnimizin anladığımız şekilde yazıya dökmüş oluruz. Kendi notumuz bize özel bir anlatım içerdiği için konuları daha iyi anlamamızı sağlar. Başka bir arkadaşımızın notları üzerinden çalışmamız da kopya çekmek gibi olacaktır. Üniversite sınavına çok az zaman kaldığı için TYT ve AYT konularına tekrar detaylı bakma şansımız olmayacaktır. Ama kendi notlarımızı açıp okumamız hızlı bir şekilde konuyu hatırlamamızı sağlayacaktır.

 

 

...

 

 

Deneme çözmeyi ihmal etmemeliyiz.

Üniversite sınavına hazırlanırken son tekrar ve konu çalışmalarının yanı sıra deneme çözmeyi de ihmal etmemeliyiz. Bütün konuları bitirmeden deneme çözmek bazılarımıza mantıklı gelmiyor olabilir. Ama konu çalışmasından sonra o konu ile ilgili mutlaka deneme çözmeliyiz. Bu TYT ve AYT’ de süre yönetimi ve kondisyon kazanmamız açısından önemlidir. Deneme çözerken farklı soru tiplerini de görme şansımız olur. Sınavda, bilmek kadar bilgiyi soru çözerken kullanabilmek de önemlidir. Kısacası, ne kadar deneme çözersek o kadar farklı soru şekli ile karşılaşıp muhakeme yeteneği kazanmış oluruz.

 

 

...

 

 

Deneme analizi yapmalıyız.

Deneme analizi yapmamız eksik kaldığımız kısımları görmemizi sağlar. Denemelerdeki doğru, yanlış ve boş soruları özellikle not almalıyız. Öncelik sırasını hangi konuya vermemiz gerektiğini ve çalışacağımız konuya ayıracağımız süreyi de belirlemeliyiz. Konu çalışmasını hızlı yapabilmek için kendi notlarımızdan faydalanabiliriz. Ya da son tekrar kamp videolarını izleyebiliriz. Bize en çok net getiren en kolay öğrenebileceğimiz konularda mümkün olduğunca hızlı bir şekilde çalışmalıyız. Sınava hazırlanan öğrenciler olarak etkili ders çalışmalarımız farklılıklar gösterebilir. Burada esas olan zamanı akılcı kullanarak daha verimli sonuçlar elde edebilmemizdir.


 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 14.03.2024 - Güncelleme: 14.03.2024 10:37 - Görüntülenme: 10
  Beğen | 0  kişi beğendi